Met name kinderen dromen vaak van een eigen zwembad. Wat is er immers leuker dan in de eigen tuin zwemmen met vriendjes en vriendinnen? Door de jaren heen is het steeds aantrekkelijker geworden om het aanleggen van een zwembad te overwegen. Mede door het feit, dat de mogelijkheden sterk zijn uitgebreid. Kies je bijvoorbeeld voor een opblaasbaar zwembad in de tuin, of ga je voor een inbouwzwembad? In dit artikel vind je een aantal handige tips, die je helpen om tot een weloverwogen keuze te komen bij de aankoop van een zwembad.
Tip 1: meet de beschikbare ruimte in de tuin op
Voordat je überhaupt naar zwembaden kunt kijken, is het zaak om uit te meten hoe groot het zwembad maximaal mag zijn. Wanneer de ruimte beperkt is, zal vaak gekozen worden voor een opblaasbaar zwembad. Heb je een oppervlak van minimaal drie bij drie of vier bij vier meter vrij? In dat geval kan een inbouwzwembad interessant zijn. Enkel bij hele grote tuin is een maatwerk zwembad het overwegen waard. Je wilt voorkomen dat het zwembad te nadrukkelijk aanwezig is in de uitstraling van je tuin!
Tip 2: vergelijk verschillende soorten zwembaden
Nadat je de beschikbare ruimte in de tuin opgemeten hebt, kun je verschillende soorten zwembaden met elkaar vergelijken. Zoals reeds genoemd werd, zal de keuze vaak gaan tussen een inbouwzwembad van kunststof en een opblaasbaar model. Een inbouwzwembad is van beide opties de meest duurzame, daar een opblaasbaar zwembad relatief snel lek zal raken. Het betekent dat het zwembad na een paar jaar vervangen moet worden. Het repareren van zo’n lek is lastig, of niet mogelijk. Daar komt bij dat het water van een opblaasbaar zwembad regelmatig vervangen moet worden. Bij een inbouwzwembad hoeft dit vaak niet.
Tip 3: kies voor een inbouwzwembad met filter
Om het vervangen van het water in je zwembad overbodig te maken, is het raadzaam om voor een inbouwzwembad met filter te kiezen. Let er hierbij op, dat het filter wel vervangen zal moeten worden. Doe je dit niet, dan blijven er veel bacteriën achter in het water. Dit kan ertoe leiden dat er aanslag ontstaat op de randen van het zwembad. Mocht je het zwembad een tijd niet gebruiken, zoals in de herfst en winter, dan kun je deze afdekken met een speciale hoes. Het voorkomt dat er veel vuil in het water terechtkomt. Dit zou voor schade aan het filter en de waterpomp kunnen zorgen.
Tip 4: voorzie het zwembad van een omranding
Je wilt optimaal gebruik kunnen maken van het zwembad in de tuin. Dit betekent dat je er vanaf de zijkant in wilt springen, dat je de ruimte wilt hebben om naast het zwembad op te drogen, enzovoorts. Voorzie het inbouwzwembad om deze reden van een omranding. Je hebt hierbij de keuze uit een omranding van hout en kunststof. Het voordeel van een kunststof rand is dat je deze makkelijk schoon kunt maken. Daarbij heb je nooit last van splinters! Nadeel kan zijn dat het kunststof al snel erg glad wordt.
Een inbouwzwembad koop je eenvoudig bij een online tuinwinkel. Ook voor opblaasbare zwembaden kun je hier terecht.