De charme van Oud Hollandse tegels

Duurzaam Vloeren

De charme van Oud Hollandse tegels

Advertenties
Oud Hollandse tegels vertegenwoordigen een essentieel onderdeel van de Nederlandse cultuurgeschiedenis. Al in de 16e eeuw werd de techniek van het tegelbakken naar de Nederlanden gebracht uit Italië en Spanje. Oorspronkelijk was de tegelproductie een nevenactiviteit van de baksteenindustrie, maar al snel ontwikkelde het zich tot een bloeiende bedrijfstak. De zogenaamde ‘witjes’, beschilderd met blauwe motieven, zijn misschien wel de bekendste voorbeelden van de Oud Hollandse stijl. Het Delfts blauw, geïnspireerd op het Chinese porselein, kent u ongetwijfeld. Deze tegels sierden de wanden van vele huizen, kerken en openbare gebouwen. Ze vertellen verhalen over het dagelijks leven, bijbelse taferelen, landschappen en nog veel meer. In de 18e eeuw bereikte de tegelproductie haar hoogtepunt, maar door de toenemende concurrentie van goedkoop behang en industriële productiemethoden nam de populariteit langzaam af. Desondanks zijn Oud Hollandse tegels nog steeds een geliefd verzamelobject en een blijvende herinnering aan de rijke historie van Nederland.

Het ambachtelijke proces achter de productie van Oud Hollandse tegels

Het productieproces van Oud Hollandse tegels is een ambachtelijke vaardigheid die met de tijd is geperfectioneerd. De grondstof voor deze tegels, klei, wordt eerst uit de grond gehaald. Daarna wordt de klei gedroogd, gemalen en verwerkt tot een kneedbare massa. Uit deze massa vormt de tegelbakker de tegels, die vervolgens gedroogd worden. Het drogen neemt ongeveer een week in beslag en is een cruciaal onderdeel van het productieproces, omdat een te snel uitgedroogde tegel kan scheuren of vervormen. Na het drogen worden de tegels gebakken in een oven, waarbij ze hun definitieve hardheid krijgen. Dit bakproces duurt doorgaans één tot twee dagen, afhankelijk van de grootte en dikte van de tegels. Na het bakken worden de tegels met de hand beschilderd, een vaardigheid die veel precisie en vakmanschap vereist. De beschilderde tegels worden opnieuw gebakken om de verf te fixeren. Het kan enkele weken duren voordat een Oud Hollandse tegel klaar is voor gebruik. Het productieproces is arbeidsintensief en tijdrovend, maar het resultaat is een uniek en duurzaam product.

Advertenties

Diversiteit in patronen en ontwerpen van Oud Hollandse tegels

Oud Hollandse tegels zijn een kenmerkend aspect van het Nederlandse erfgoed en zijn te vinden in veel historische gebouwen. Ze tonen een diversiteit aan patronen en ontwerpen die niet alleen dienen als decoratie, maar ook een verhaal vertellen over de cultuur en geschiedenis van het land. Eén van de meest voorkomende ontwerpen op deze tegels zijn de zogenaamde “blauwe en witte” tegels, bekend om hun kenmerkende kleur en details. Ze presenteren vaak scènes uit het dagelijks leven, zoals vissen, boeren, ambachtslieden aan het werk, maar ook religieuze en mythologische thema’s zijn geen uitzondering. Bloemmotieven zijn ook prominente elementen in de ontwerpen van Oud Hollandse tegels. Deze motieven kunnen variëren van eenvoudige tulpen tot ingewikkeldere boeketten, vaak omringd door geometrische randen. Een derde type ontwerp toont landschappen en stadsgezichten, met windmolens, grachtenpanden en vissersboten die regelmatig terugkeren. Deze afbeeldingen bieden een blik op de buiten- en binnenwereld zoals die in de 17e en 18e eeuw door de Nederlanders werd ervaren. Elk ontwerp is uniek en vormt een klein kunstwerk op zichzelf.

Toepassingen en gebruiksmogelijkheden van Oud Hollandse tegels

Oud Hollandse tegels, ook bekend als Delfts blauwe tegels, vormen een integraal deel van de Nederlandse kunst- en cultuurhistorie. U kunt deze historische schatten overal in het land tegenkomen, van oude kerken en musea tot de muren van moderne huizen. Ze zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel in gebruik. De unieke decoratieve patronen op de tegels vertegenwoordigen verschillende stukjes uit het verleden. Ze kunnen worden gebruikt voor het opwaarderen van interieurruimtes zoals keukenmuren, badkamers of lobby’s. Hun historische en artistieke waarde maakt ze ook tot een ideale keuze voor het maken van unieke mozaïeken of om als accenttegels in de tuin te gebruiken. Voor wie op zoek is naar iets origineels, kunnen Oud Hollandse tegels ook een unieke touch geven aan het ontwerp van meubilair. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geïntegreerd worden in de bovenkant van een salon- of eettafel, waardoor uw meubelstuk een onderscheidende uitstraling krijgt. Het gebruik van Oud Hollandse tegels is dus veelzijdig en brengt een stukje geschiedenis in uw woon- of werkruimte.

Back To Top