Alles over dakonderhoud

Bouw Klussen Wonen

Alles over dakonderhoud

Advertenties

Dakonderhoud is belangrijker dan je denkt: veel mensen vergeten hun dak regelmatig te laten onderhouden door een dakdekker. Dit heeft vaak grote gevolgen: beschadigingen worden niet op tijd ontdekt waardoor er bijvoorbeeld lekkage ontstaat. Hierdoor is er alleen maar meer schade en lopen de reparatiekosten hoog op.

Dankzij regelmatig dakonderhoud voorkom je dit: beschadigingen worden op tijd ontdekt en herstelt. In deze blog lees je alles over dakonderhoud. Het belang van dakonderhoud

Advertenties

Je dak heeft een belangrijke functie: het beschermt je woning tegen weersinvloeden. Door je dak regelmatig te onderhouden, behoud je de kwaliteit van je dak en verleng je de levensduur. Je voorkomt dat je dak ernstig beschadigd raakt met alle gevolgen van dien. Beschadigingen kunnen zelfs zo ernstig zijn dat het instortingsgevaar met zich mee brengt. 

Advertenties

Laat je dak altijd onderhouden door een erkende dakdekker: werken op hoogte brengt de nodige gevaren met zich mee. Daarnaast zijn dakwerken complexe werkzaamheden waar je kennis voor nodig hebt. Dakdekkers beschikken over de juiste kennis, ervaring en materialen om de werkzaamheden zo goed en veilig mogelijk uit te voeren.

Waaruit bestaat dakonderhoud?

Dakonderhoud bestaat uit meerdere werkzaamheden. Als eerste wordt er een dakinspectie gedaan. Tijdens de inspectie wordt het dak grondig bekeken en worden eventuele beschadigingen in kaart gebracht. 

Vervolgens is het tijd voor dakreiniging. Mos, algen en andere vervuiling tasten de dakbedekking aan. Ook zijn beschadigingen door de vervuiling niet altijd zichtbaar. Dat maakt de reiniging dubbel zo belangrijk.

Zodra de bovenstaande werkzaamheden zijn afgerond, start de dakdekker met het uitvoeren van kleine reparaties. Beschadigingen aan de dakbedekking worden hersteld, lekkages worden verholpen en kapotte onderdelen zoals de nokvorsten of dakgoten worden vervangen. 

Soms is je dak zo ernstig beschadigd, dat reparaties niet meer mogelijk zijn. Het wordt dan aangeraden om een dakrenovatie te laten uitvoeren. Het komt ook voor dat de reparatiekosten zo hoog zijn, dat renoveren goedkoper is.

Wat kost dakonderhoud?

Dakonderhoud kost gemiddeld tussen de €15,- en €20,- per m². Niet iedere dakdekker werkt met een prijs per vierkante meter, maar met een uurtarief. Gemiddeld kost dakonderhoud €40,- per uur. 

De kosten van dakonderhoud zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van het dak, de prijs van de dakdekker en de materiaalkosten.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de kosten per type woning.

Type woning Gemiddelde kosten
Rijtjeswoning €15,- tot €20,- per m²
2 onder 1 kap woning €15,- tot €20,- per m²
Vrijstaande woning €12,- tot €18,- per m²

Bron: https://dakdekkersgids.nl/dakonderhoud/

Back To Top