In veel woningen zien we vochtproblemen ontstaan. Dit heeft verschillende oorzaken. Meestal is het een combinatie van onvoldoende ventileren en een slecht geïsoleerde woning. Hierdoor krijgt vocht vrij spel in de woning. Als dit vocht vervolgens niet goed weg kan komen, zal het zich nestelen op het plafond en in de muren. Dit leidt op de lange termijn tot problemen in het fundament van de woning, maar ook tot gezondheidsproblematiek. Als een huis te vochtig is, wordt dit namelijk een flinke broedplaats voor schimmels. Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Ervaar jij ook condensatievocht in de muren? Dan is het van essentieel belang dat dit probleem zo spoedig mogelijk wordt opgelost. Maar hoe kun je dit het beste voorkomen? Waar moet je aan denken?
Betere wandisolatie
Vooral bij oudere woningen zien we dat condensatievocht in de muren niet altijd het gevolg is van een overschot van vocht, maar vooral veroorzaakt wordt door zogenaamde koudebruggen in de wanden. Dit zijn plekken waarlangs warmte verloren gaat. Dit ontstaat doordat de wanden niet voldoende geïsoleerd zijn. Omdat op deze plekken de warmte verdwijnt, ontstaat er een groot verschil in temperatuur. Dit zorgt voor condens. Om dit probleem op te lossen, is het dus belangrijk dat de muren volledig geïsoleerd worden. Wandisolatie zorgt niet alleen voor minder warmteverlies in huis, maar lost in dit geval dus ook een groot deel van het vochtprobleem op.
In een heel vochtig huis wil het ook nog weleens gebeuren dat het isolatiemateriaal wordt aangetast door het vocht. Als dit te lang door kan gaan, kan dit er zelfs toe leiden dat het materiaal vernieuwd moet worden en nog maar weinig effect heeft in huis. Je kunt dit voorkomen door dampremmende folie aan te brengen. Deze folie zorgt voor optimale bescherming van het isolatiemateriaal. Hierdoor gaat het langer mee en hoeven er geen zorgen te zijn dat het vocht in het materiaal trekt.
Investeren in ventilatiesystemen
Condensatie ontstaat vooral in woningen waar onvoldoende geventileerd wordt. Enkel de ramen openen is niet voldoende. Wees je er ook van bewust dat goede isolatie er tevens voor zorgt dat er meer geventileerd moet worden. Daarom is het belangrijk om zeker bij nieuwere woningen extra te investeren in ventilatiesystemen. Je kunt ook denken aan het aanbrengen van luchtroosters. Hiermee wordt de woning op natuurlijke wijze geventileerd. Belangrijk is dat er de gehele dag door schone lucht wordt aangevoerd en dat de vervuilde lucht vanuit huis ook een plek naar buiten kan vinden. Op die manier voorkom je condens en vocht- en schimmelproblemen.
Gebruik vochtvreters
Heb je veel last van vocht in een relatief kleine ruimte? Dan kan het ook erg zinvol zijn om een vochtvreter in huis te halen. Deze kleine apparaatjes nemen zoveel mogelijk vocht in zich op, waardoor het vochtgehalte in de rest van de ruimte binnen de gezonde marges blijft.
Let op: vochtvreters zijn enkel zinvol in kleine ruimtes. In grote ruimtes zullen ze weinig effect hebben.