• do. sep 29th, 2022

Bouwx.nl

Verbouw tips!

Keurmerk voor duurzame bouwmaterialen

DoorAdmin

okt 28, 2020

De markt van duurzame, milieuvriendelijke producten word steeds groter. Biologische etenswaren, diervriendelijke cosmetica en energiezuinige apparaten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Maar ook in de bouw word steeds meer gebruik gemaakt van duurzame, milieuvriendelijke materialen, zoals natuurlijke isolatiematerialen, luchtzuiverende dakpannen en bakstenen en organische verven. Deze duurzame bouwmaterialen zijn te herkennen aan een keurmerk, waarvan DuboKeur de meest bekend is als het gaat om duurzaamheid.

DuboKeur

Het keurmerk DuboKeur richt zicht voornamelijk op de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van bouwmaterialen. Binnen elke productgroep, zoals bijvoorbeeld isolatie of luchtzuiverende producten, krijgen alleen de beste producten een keurmerk. Hierbij word gebruik gemaakt van de milieuklasse indeling van het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie). Bij het uitgeven van dit keurmerk word er niet alleen gelet op de levensduur van het eindproduct, maar ook op het productieproces, het gebruik en het onderhoud. Wanneer het product in elke fase aan de (milieu)eisen voldoet, kan het DuboKeurmerk worden uitgegeven.

Eisen waaraan voldaan moet worden:

Productieproces:
De milieubelasting tijdens het productieproces dient binnen de door de NIBE gestelde milieueisen te vallen om in aanmerking te komen voor een DuboKeurmerk. Hierbij word gekeken naar de grondstoffen die gebruikt worden, de verbruikte energie, de duurzaamheid van de productiemachines en de hoeveelheid schadelijke stoffen die worden uitgestoten tijdens het productieproces.

Gebruik en onderhoud:
Ook tijdens het gebruik dient het product aan een aantal eisen te voldoen. Zo word er gekeken naar de uitstoot van schadelijke stoffen, de isolerende en ventilerende werking en de energiezuinigheid. Daarnaast zijn er pluspunten voor wanneer een product bijvoorbeeld een luchtzuiverende werking heeft. Naast het product zelf, dient ook het onderhoud aan de eisen te voldoen. Een product dat kan worden gereinigd met organische middelen, zal een betere beoordeling krijgen dan een product dat alleen gereinigd kan worden met chemische producten.

Levensduur:
De levensduur van het product moet in verhouding zijn tot de productie en het gebruik. Een product waarbij tijdens de productie veel schadelijke stoffen vrijkomen, zal een langere levensduur moeten hebben om de milieubelasting te reduceren.

Het aantal producten met een DuboKeurmerk neemt steeds verder toe. Zo word er tegenwoordig in veel bouwmaterialen de stof titaniumoxide toegevoegd. Deze stof filtert schadelijke stoffen, zoals stikstofdioxide uit de lucht. Een voorbeeld van deze bouwmaterialen met een DuboKeurmerk zijn de Glazuron- en de Auranox dakpan. Deze dakpannen zijn hetzelfde als gewone dakpannen, maar zijn voorzien van een laag zuiverende titaniumoxide.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.