• do. sep 29th, 2022

Bouwx.nl

Verbouw tips!

Lees hier alles over netwerkbekabeling aanleggen

DoorAdmin

jan 7, 2021

Ga je binnenkort verhuizen of de woning uitbreiden? Dan moet je ook een netwerkbekabeling aanleggen. De bekabeling van een netwerk is groot onderdeel van een bedrijfsverhuizing en niet alleen een netwerk moet bekabeld worden maar ook de computers hebben een elektra aansluiting nodig. Kortom, er komt veel bij kijken. Daarom lees je hier meer over netwerkbekabeling aanleggen.

Databekabeling

Een netwerkbekabeling aanleggen wordt ook wel databekabeling genoemd omdat het de kabel data moet doorvoeren. Het allerfijnste is natuurlijk dat de databekabeling voor je wordt geregeld inclusief trekken van de kabels en afmonteren. Een ander woord voor netwerkkabel is een UTP kabel welke in de vorm van Cat5e, Cat6 of Cat7 gelegd kan worden.

Glasvezel

Als er grote afstanden overbrugt moeten worden, wordt er gebruikt gemaakt van een glasvezelkabel. De afstand van een UTP kabel is maximaal 91.5 meter, maar soms kan er nog 110 meter uitgehaald worden. De meetapparatuur zal dan wel bij 91.5 meter een afwijzing geven en dat houdt dus in dat bij grote projecten gebruikt wordt gemaakt van glasvezel. Vaak wordt de afwerking van de kabels op een netwerkplug, een outlet/wanddoos of op een patchpaneel gedaan.

Certificering van de bekabeling

Elektrische leidingen en kabels moeten een tegenwoordig een CPR normering of een NEN 8012 norm hebben. CPR staat voor Construction Product Regulation is focust zich op de brandclassificatie van kabels in bouwwerken. De Europese benaming is de norm EN 50575 en in Nederland is deze naar NEN 8012 gewijzigd. Deze norm is opgesteld om meer duidelijkheid en eenheid te creëren als het gaat om brandgedrag van netwerkbekabeling. De schade als gevolg van brand via deze elektrische leidingen wordt zoveel mogelijk beperkt door deze nieuwe norm.

Binnen de brandclassificatie wordt de vraag gesteld hoe kabels reageren bij brand. Brandvoortplanting en warmteafgifte en rookontwikkeling zijn hier verschillende aspecten van. Door dit goed in kaart te brengen moet het makkelijk zijn om de juiste soort elektrische kabel te kiezen bij elk gebouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.