Wanneer je problemen hebt met je gasboiler, dan is dit natuurlijk alles behalve prettig. Helemaal wanneer het in de wintermaanden gebeurt en je er natuurlijk het liefst wel warmpjes bij wilt zitten. Omdat de kosten voor een reparatie flink in de papieren kunnen lopen, is het handig te weten wat je zelf kunt doen om problemen met een gasboiler op te kunnen lossen. Lukt je dit niet, dan heb je toch en een monteur nodig. Hoe je zelf aan de slag kunt gaan en hoe je de beste monteur gas water warmte kunt vinden, vertellen we je allemaal stap voor stap in dit artikel. Dus ook wanneer je (nog) geen problemen hebt, is het goed om preventief alvast aan de slag te gaan om eventuele problemen in de toekomst te kunnen voorkomen.
Kalkaanslag
Als we het hebben over één van de meest voorkomende problemen rondom problemen met de boiler, dan zien we dat ook hier kalkaanslag een enorme invloed heeft. Dit komt namelijk doordat je gebruik maakt van kraanwater. Kraanwater bevat namelijk calcium, wat geleidelijk komt vast te zitten aan de binnenkant van de leidingen. Dit geldt overigens voor alle apparaten die gebruikmaken van stromende water. Wat je kunt doen, is een waterontharder nemen of ervoor zorgen dat je een speciale ontkalker gebruikt. Want doe je dit niet, dan loop je het risico dat je boiler op lange termijn problemen gaat geven of nog erger, er helemaal mee stopt.
Elektrische storingen
Aan echte vakmannen hebben we vandaag de dag flinke tekorten. Dus ook wanneer je te maken krijgt met een elektrische storing aan je boiler, kan het best lastig zijn om een elektricien te vinden die je snel kan helpen. Ondanks de vele goede opleidingen infra Nederland, zien we toch dat er steeds minder animo voor is. Speciaal daarom worden er allerlei campagnes gehouden om er toch voor te zorgen dat er nieuw mensen blijven instromen. Wat je wel vaak ziet, is dat elektrische storingen aan een boiler een relatief eenvoudig oorzaak hebben. Het nadeel is wel dat je deze storing vaak niet zelf kunt oplossen en dus wel iemand nodig hebt die dit voor je kan doen.
Extreme weersinvloeden
Wanneer het buiten flink vriest, kan dit ervoor zorgen dat je problemen krijgt met je boiler. Dit komt namelijk omdat het water door de enorme kou kan gaan bevriezen. Dit heeft als gevolg dat het water gaat uitzetten en flinke schade kan toebrengen aan de leidingen. Belangrijk is daarom dus ook om de leidingen goed te isoleren. Belangrijk is ook om vooral in de wintermaanden de leidingen die je niet gebruikt af te sluiten. Een goed voorbeeld is het welbekende kraantje die de meeste mensen buiten hebben zitten voor het aansluiten van de tuinslang. Om schade te voorkomen, is het isoleren van de leidingen die de woning binnenkomen een goede eerste stap. Daarnaast is het periodiek controleren van de leidingen op eventuele beschadigingen ook van belang. Zo voorkom je erger en kun je tijdig schakelen indien nodig.